HomeZakelijkDit moet je weten over het afsluiten van een zakelijk energiecontract

Dit moet je weten over het afsluiten van een zakelijk energiecontract

Ben je net begonnen met ondernemen en op zoek naar een bedrijfspand? In dat geval is het goed om te weten dat je op zoek moet naar een passend contract omtrent energie zakelijk. Voor zakelijke doeleinden heb je namelijk een ander energiecontract nodig dan de particuliere energie die je thuis afneemt. Er is daarbij nog een aantal zaken waar je op kunt letten. In dit artikel hebben we enkele tips voor je verzameld die je kunt gebruiken in je zoektocht naar een passend zakelijk energiecontract.

Ben je een kleinzakelijke of grootzakelijke verbruiker?

Voordat je op zoek gaat naar een goede energiedeal is het goed om te weten of je een kleinzakelijke of grootzakelijke energieverbruiker bent. Er wordt namelijk onderscheid gemaakt in beide soorten energie. Vrijwel alle zzp’ers en mkb’ers in Nederland maken gebruik van kleinzakelijke energie. Dat betekent dat de totale capaciteit van alle elektrische aansluitingen in het pand waarin ze werken kleiner is dan 3 x 80 Ampère. De capaciteit van de gasaansluitingen is kleiner dan 40m3 per uur. In het geval van zakelijke energie zzp of mkb ontvang je altijd één factuur. Ook betaal je een voorschot zoals je dat waarschijnlijk wel kent van particuliere energie. Ben je een grootzakelijke verbruiker dan is de totale capaciteit van alle elektrische aansluitingen in het pand waarin je werkt juist groter dan 3 x 80 Ampère. De totale capaciteit van de gasaansluitingen is groter dan 40m3 per uur. Als grootzakelijke verbruiker ontvang je twee facturen: een van de netbeheerder en een van de energieleverancier. Ook betaal je altijd alleen voor de energie die je verbruikt hebt en dus geen voorschot.

Groene of grijze zakelijke energie voor je bedrijf

Waar je ook naar moet kijken, is wat voor soort energie je af wilt nemen. Je bent een kleinzakelijke of grootzakelijke verbruiker, maar je hebt zelf de keuze voor grijze of groene stroom. Steeds vaker kiezen ondernemers in Nederland voor de groene variant, omdat dat beter is voor het milieu. Dat ligt vooral aan de manier hoe beide soorten energie worden opgewekt. In het geval van grijze energie komt er namelijk veel CO2 vrij bij de productie ervan. Zoals je waarschijnlijk wel weet, is CO2 een schadelijk gas dat het milieu aantast. Het zorgt er onder andere voor dat er een gat in de ozonlaag ontstaat, waardoor de aarde opwarmt. Bij de productie van groene energie komt veel minder CO2 vrij. Wat ook interessant is om te weten, is dat je moet kijken naar de energiebron van beide soorten stroom. Groene energie wordt bijvoorbeeld gemaakt uit natuurlijke energiebronnen die voor altijd zullen bestaan. Denk aan de zon en de wind. Grijze stroom wordt echter geproduceerd uit fossiele bronnen die helaas niet onuitputtelijk zijn. Maak dus altijd een verstandige keuze.

Begin met zakelijk energie vergelijken voor goede deal

Tot slot moet je nooit zomaar voor het eerste het beste aanbod gaan wat betreft zakelijke energie. Het is verstandiger om op zoek te gaan naar de beste deal voor jouw situatie, zodat je niet te veel betaalt voor je zakelijke energiecontract. Tegenwoordig hoef je zelf niet eens heel veel moeite te doen om het beste energiecontract te scoren. Je kunt namelijk gebruik maken van een zogeheten zakelijke energievergelijker om zo te zien welke aanbiedingen er beschikbaar zijn voor jouw bedrijf. Een zakelijke energievergelijker is een online tool die voor jou op zoek gaat naar de beste deals. Het enige wat je hiervoor moet weten is je jaarlijkse energieverbruik en de wens voor groene of grijze energie. Wanneer je net begint met ondernemen, weet je waarschijnlijk nog niet wat je jaarlijkse verbruik gaat zijn. Geen zorgen: neem contact op met je netbeheerder. Hij of zij kan je waarschijnlijk meer vertellen over het bedrijfspand waarin je aan de slag wilt gaan.

Leuk om te lezen