HomeFinancieelHoeveel kan ik lenen is een belangrijke vraag

Hoeveel kan ik lenen is een belangrijke vraag

Wanneer je op zoek gaat naar een huis, of het nu je eerste koophuis wordt of dat je graag wilt verhuizen naar een grotere of juist kleinere woning, dan is het belangrijk om je zaken op orde te hebben voor je serieus gaat zoeken. Zo moet je je afvragen "hoeveel kan ik lenen". Je wilt immers lekker gaan wonen en niet jezelf alles moeten ontzeggen om maar een huis te kunnen kopen. Behalve de vraag "hoeveel kan ik lenen" moet je je dus ook afvragen hoeveel je per maand wilt betalen aan de hypotheek. Hoeveel geld heb je nodig om comfortabel te kunnen leven?

Hoeveel kan ik lenen en wat kost me dat per maand

Nog voor je ook maar één huis gaat bezichtigen moet je je financiën op orde hebben. Je moet precies weten hoeveel geld iedere maand op je rekening komt én wat je iedere maand weer uitgeeft. Daarbij is het ook belangrijk om eventuele schulden in kaart te brengen. Door je financiën op een rijtje te hebben, zorg je voor meer bewustzijn. Je weet wat je te besteden hebt en waar je comfortabel van kunt leven. Hoeveel kan ik lenen en wat kost me dat per maand kun je zelf online uitzoeken.

Voor welke hypotheekvorm kies je?

Er zijn verschillende hypotheekvormen. Kies je bijvoorbeeld voor een hypotheekrente 10 jaar vast of ga je voor een variabele hypotheek. Het rentepercentage over je lening is daarbij van doorslaggevend belang. Maar ook de duidelijkheid die een hypotheek met een vastgestelde rente kan doorslaggevend zijn. Wanneer je zekerheid wilt dat er geen grote veranderingen optreden tijdens de looptijd van je hypotheek, kun je het best kiezen voor een langere rentevaste periode. De onafhankelijke hypotheekadviseur kan je hierover adviseren.

Maak zelf de eerste berekeningen

Het is belangrijk dat je weet wat je te besteden hebt wanneer je op zoek gaat naar een (ander) huis. Hiervoor is online een goede tool te vinden. Hier kun je, globaal, berekenen wat je kunt gaan lenen voor een hypotheek. Dit is echter zeer basic. Er wordt, in eerste instantie, niet gevraagd naar spaargeld en schulden. Het is dus uitermate belangrijk om, wanneer je je doormhuis hebt gevonden, een bod te doen onder voorbehoud van financiering. Dit geeft de onafhankelijke hypotheekadviseur de tijd om, samen met jou, te bepalen welke hypotheek het best bij je past. Zo voorkom je dat je jarenlang vast zit aan een hypotheek die niet bij je past en waar je teveel voor moet laten.

 

Leuk om te lezen